Palnik do creme brulee to bardzo uniwersalny sprzęt, który powinien znaleźć się w każdej profesjonalnej cukierni. Palnik można wykorzystać nie tylko do przypalania creme brulee, ale również do bezy włoskiej, która w ostatnim czasie cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. Efekt dekoracji robi naprawdę duże wrażenie, dlatego też tym bardziej warto postawić na wysokiej jakości palnik do kremu brulee. Dzięki kilku naszym cennym wskazówkom dowiedzą się Państwo na jaki sprzęt warto postawić w pierwszej kolejności.
Na co zwrócić uwagę?
Wysokiej jakości opalarka do creme brulee powinna posiadać podstawkę, która zapewni odpowiednią stabilność. Porządna podstawka przyda się przede wszystkim przy robieniu dekoracji z karmelu albo izomaltu. Z praktycznego punktu widzenia najlepszym wyborem będzie palnik do creme brulee, który posiada regulację płomienia. Przy przypalaniu creme brulee doskonale sprawdzi się przede wszystkim dłuższy płomień. Jeżeli chodzi o samą wielkość palnika, to z praktycznego punktu widzenia nie ma ona tak dużego znaczenia, ponieważ trzeba go za każdym razem doładowywać gazem.
Czym wyróżnia się wysokiej jakości opalarka do creme brulee?
Wysokiej jakości palnik do kremu brulee powinien posiadać bardzo przydatne funkcje. Przydać może się na przykład specjalny przycisk, który umożliwia utrzymanie stałego płomienia. Dzięki temu prostemu dodatkowi w wygodny sposób, można opalać deser bez potrzeby przytrzymywania przycisku. Najlepszym wyborem są ergonomiczne palniki z większą dyszą. Pamiętać należy także o tym, aby dyszy nie zapchać bezą. Niestety jest to najprostszy sposób na zepsucie palnika do creme brulle. Najlepszym wyborem jest oczywiście markowy sprzęt od renomowanego producenta na który udzielana jest przynajmniej 2 letnia gwarancja. Wysokiej jakości sprzęt można kupić już od 70 zł.