Taboret grzewczy to nowoczesne rozwiązanie, które można wprowadzić do każdej, nawet bardzo małej gastronomii. Wyglądem przypomina on zwykły, klasyczny taboret, tylko przeważnie nóżki ma krótsze.

Taborety grzewcze bez trudu dopasuje się do każdego lokalu gastronomicznego, pod względem wielkości i zapotrzebowania na ilość potraw.

Jakie są dostępne wersje taboretów grzewczych?

Taborety grzewcze są dostępne w wersji na gaz ziemny lub propan- butan, albo w wersji elektrycznej. Dla bardzo wymagających wyprodukowano taboret elektryczno-gazowy, który dodatkowo posiada ruszt żeliwny.

Taborety zasilane gazem posiadają zawór bezpieczeństwa, który można zakręcić. Dzięki temu urządzenie jest bardzo bezpieczne.

Można zakupić taboret jednopalnikowy lub większy. Ponadto palniki są podzielone na komory, co umożliwia szybsze gotowanie potrawy.

Taboret gazowy posiada w standardzie regulatory płomienia, zapalarkę pizoelektryczną, a ponadto lampki kontrolne. Materiał, z którego go zbudowano, to stal nierdzewna.

Taboret elektryczny jest to urządzenie, które posiada jedną płytę grzewczą lub kilka. Zasilane jest prądem i posiada konstrukcję taką samą, jak taborety gazowe.

Obróbka termiczna

Gotowanie na taboretach grzewczych może się odbywać nawet w bardzo dużych garnkach. Zdjęcie takiego garnka nie będzie nastręczało trudności, bo taborety mają krótkie nóżki. Zarówno odstawienie garnka, jak i odcedzenie potrawy nie spowoduje narażenia na niebezpieczeństwo poparzenia.

Powierzchnia grzewcza taboretów zarówno gazowych, jak i elektrycznych, pozwala na szybsze i sprawniejsze gotowanie. Ponadto potrawy nie przylegają do dna naczynia.

Jeśli zdecydujemy się na zakup takiego urządzenia, to powinniśmy przemyśleć jego zastosowanie w lokalu gastronomicznym lub w domu, a także sprawdzić, czy ma ono wszystkie potrzebne atesty.