Wiele osób, które zaczynają dopiero swoją przygodę z gastronomią, zastanawia się, w jaki sprzęt najlepiej zainwestować na początek. Nie od dziś wiadomo bowiem, że wyposażenie do kuchni gastronomicznych to dość droga inwestycja, dlatego do takiego zakupu trzeba podejść na spokojnie i z dużą rozwagą. Podpowiadamy poniżej, co warto więc kupić.

Piec konwekcyjno parowy

Piec konwekcyjno-parowy to dobre rozwiązanie do miejsc, które chcą serwować dużo posiłków. Warto kupić urządzenie europejskiej produkcji, które stawia na wysoką jakość wykonania, solidność, trwałość, niezawodność i dostępne jest w atrakcyjnej cenie. W sklepach zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych można znaleźć szeroki wybór sprzętu pochodzący od wielu producentów. Niektóre marki proponują klientom piec konwekcyjno parowy sterowany ręcznie, lub bardzo dobry piec konwekcyjno-parowy o nowoczesnej technologii sterowany elektronicznie. Osoby, które interesują się takim zakupem, powinny również zwrócić uwagę na jego pojemność, zużycie prądu oraz zapoznać się z opiniami innych użytkowników.

Piekarnik konwekcyjno parowy

W taki dobry piekarnik konwekcyjno parowy zainwestują osoby, które skupią się bardziej na mniejszym klimatycznym, miejscu gdzie nie jest serwowana zbyt duża ilość dań pieczonych oraz ciast. Nowe piece konwekcyjno-parowe są świetnej jakości, dlatego też idealnie sprawdzają się w nowoczesnych, designerskich kuchniach (zarówno tych gastronomicznych, jak i domowych). Taki piekarnik powinien szybko się nagrzewać, posiadać prostą obsługę (koniecznie w języku polskim) oraz wiele, przydatnych funkcji, które umożliwiają przygotowywanie wielu dań. W zależności od posiadanego budżetu można postawić na modele, których ceny rozpoczynają się od 2.000 zł, jak i na te, które skierowane są już do typowo gastronomicznych kuchni. Te urządzenia kosztują około 10.000 zł.