Okap kuchenny to jeden z podstawowych elementów wyposażenia każdej kuchni gastronomicznej. Ze względu na swoje funkcje jest on jednym z gwarantów bezpieczeństwa oraz komfortu pracy w kuchni. Oznacza to, że każdy właściciel lokalu gastronomicznego powinien dokładnie zastanowić się, jaki okap spełni wszystkie oczekiwania. Jakie są funkcje okapów? Jak wybrać najlepszy?
Bogata oferta okapów
Współcześnie producenci zaoferować mogą przynajmniej kilka podstawowych rodzajów okapów kuchennych – https://sklep.technica.pl/okapy-gastronomiczne. Niemniej jednak najpopularniejszym rozwiązaniem jest okap ze stali nierdzewnej. Tego rodzaju urządzenie odpowiada zarówno za wyciągnięcie z kuchni nadmiaru wilgoci, tłuszczu, jak i zapachu. Ponadto każdy wysokiej jakości okap gastronomiczny powinien być w stanie odprowadzić z kuchni nadmiar nagromadzonego ciepła.
Tylko w takim wypadku tego rodzaju urządzenie jest w stanie zapewnić zarówno bezpieczeństwo, jak i wysoki komfort pracy. Współcześnie dostępne w sprzedaży okapy mogą być podzielone na kilka różnych sposobów, ale najlepszym z nich jest podzielenie okapów ze względu na sposób ich działania. Tym sposobem wyróżnić można modele wyciągowe oraz modele nawiewno-wyciągowe. Czym różnią się od siebie te rozwiązania?
Modele wyciągowe i nawiewno-wyciągowe
Jak sama nazwa wskazuje w przypadku okapu gastronomicznego wyciągowego mamy do czynienia z urządzeniem, którego głównym zadaniem jest wyciągnięcie z powietrza wspomnianych wcześniej cząsteczek wody oraz tłuszczu. Odpowiada on również za ochłodzenie powietrza. Tym, co wyróżnia okap nawiewno-wyciągowy jest możliwość bezpośredniego doprowadzenia do kuchni świeżego powietrza. Ponadto ze względu na sposób, w jaki powietrze jest dostarczane do kuchni można dodatkowo wyróżnić modele:
- nawiewno-wyciągowe kompensacyjne,
- indukcyjne,
- kompensacyjno indukcyjne.